A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Профілактика сказу

Дата: 15.11.2018 14:23
Кількість переглядів: 420

Млинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що на території району почастішали випадки реєстрації покусів людей домашніми та безпритульними тваринами.

Тому вкотре наголошуємо на дотриманні правил утримання домашніх тварин в приватних домоволодіннях та правильному поводженні з безпритульними тваринами, оскільки саме при порушенні норм поведінки з тваринами  люди найчастіше  заражаються сказом.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система і супроводжується паралічами  та  завжди закінчується - смертю.

Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу не є стійкий в оточуючому середовищі, гине при дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус упродовж 1 хвилини. В слині хворої тварини вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів. Потрапивши до рани, він може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС зі швидкістю 3  міліметри  за   годину, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинових і очних залоз. Інкубаційний період від 7 днів до року і навіть більше.

Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.

Оскільки, згідно  із  статистичними  даними, в  Україні  кожна  12-та  сім'я  в  місті, та 3-тя у  сільській  місцевості  мають  домашню  тварину  (собаку  або  кішку),  яка  проживає  поряд  з  людиною, то саме небезпека сказу серед домашніх улюбленців стає найбільш актуальною.

Сказ у собак- тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужа. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому,  нападати на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря. Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей.

Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження, в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.

Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. Останніми роками сказ котів є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Має насторожити різка зміна  поведінки тварини, яка за декілька днів  гине.

Є також загроза виникнення сказу серед  худоби – вівці, кози, свині, коні, які найчастіше хворіють на буйну форму сказу. В  інших свійських тварин сказ проявляється ревом, сильним слиновиділенням, або за паралітичної форми – тихим сказом.

  Щоб не заразитися, необхідно утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами, виконувати правила утримання домашніх тварин. Обов’язково потрібно робити щорічні щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак. З профілактичною метою, в поточному році на території Млинівського району проведено вакцинацію проти сказу 6058 собак та 3807 котів. Мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин потрібно здирати в спеціальних захисних рукавицях. Не можна вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси, а терміново викликати ветеринарного лікаря. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу – за твариною неохідно встановити ветеринарний нагляд на протязі 2-х тижнів. Укушені рани, подряпини, місця ослизнення у людини потрібно негайно ретельно промити проточною водою з господарським милом, миючим засобом з подальшою обробкою країв рани спиртом, настойкою або водним  розчином йоду та звернутись в лікувально-профілактичну установу.
     
   Для профілактики  цього  особливо  небезпечного   захворювання проводять  лікувально-профілактичні   антирабічні   щеплення,  що є    єдиним і незамінним методом врятувати хворого.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь