A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярославицька громада
Рівненська область, Дубенський район

Синтетичні речовини заповнили наші приміщення

Дата: 21.05.2018 13:03
Кількість переглядів: 939

Млинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що за результатами проведених лабораторних досліджень ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» у НВК «Колегіум» (м.Рівне, вул. Пересопницька, 93), після проведеного ремонту встановлено перевищення рівнів шкідливих речовин у гімнастичній залі корпусу початкових класів (фенолу - у 5.0 разів, формальдегіду-у 2.33 рази) та навчальному кабінеті 3-А класу (фенолу - від 5.33 разів до 11.0 разів, формальдегіду - від 1.26 разів до 2.4 разів).

Останніми роками житло, гро­мадські приміщення, а як свідчить останній випадок і навчальні приміщення, буквально заповнили матеріали й вироби, виготовлені з синтетичних полімерів. Вони присутні в усьому: у меблях, будівельних оздоблювальних і конструкційних матеріалах, освітлюваль­них приладах, посуді. Небезпечним є те, що рівень шкідливих речовин у даних виробах часто перевищує гранично допустимі норми. Це - випари лаку та фарби, мебле­вого клею, зв'язувальної речовини, яка була використана при їх виробництві.    Наслідки впливу такої хімічної суміші на організм людини подібні зі станом хро­нічної інтоксикації у токсикоманів. Перебування у приміщенні з високим вмістом у повітрі хімічних речовин негативно позна­чається на самопочутті та працездатності, призводить до швидкої стомлюваності та зниження концентрації уваги. А багато хімічних речовин (феноли, формальдегіди, вуглеводні, стирол тощо) є найсильнішими канцерогенами, що викликають злоякісні новоутворення й пухлини. Хронічне отруєння ними викликає такі симптоми: алергію, постійний кашель, подразнення очей, носа, горла і шкіри, напади астми, порушення сну, психічне збудження, тремтіння, схуднення, головні болі, розлад зору і координації, хронічну втому, сонливість, млявість, загальмованість, розлад потовиділення і регуляції температури тіла.

Як захистити себе від синтетичних полімерів:

1.Купуючи продукцію зроблену з цільного дерева, ДСП, МДФ, ОСБ чи синтетичних матеріалів  (оскільки при їх виготовленні, виробники часто, використовують шкідливі компоненти), вимагайте у продавця документи, що засвідчують  якість та безпечність виробів, у разі підозри, щодо безпечності  - зробіть хімічний аналіз матеріалу у акредитованій лабораторії.

2.Не слід ставити предмети з ДСП і МДФ поблизу джерел тепла - біля батарей опалення, під прямі сонячні промені і т.п.

3.Перед тим, як заносити в житлове чи навчальне приміщення, меблі, ламінат, фанеру та інші оздоблювальні матеріали, дайте їм «вивітритися» на вулиці.

4.Крім того, корисно звичайнісіньке провітрювання приміщення. Ще краще - поставити очищувач повітря, це допоможе частково нейтралізувати формальдегід.

5.Не слід також забувати, що зелені рослини в приміщеннях не тільки створюють затишок, але і очищають повітря.

6. При використанні одноразового посуду звертайте увагу на позначку для яких страв його можна засовувати, адже найчастіше для його виготовлення використовують полістирол, який  при нагріван­ні вище 60-80 °С активно  мігрує  в харчові продукти та питну воду. Тому дані вироби можна застосовувати лише для холодних страв та напоїв.

Щоб уникнути  випадків  захворювань серед учнів шкіл району, пов’язаних із вмістом шкідливих речовин у повітрі  закритих навчальних приміщень:

1.Адміністрації у закладах загальної середньої освіти посилити відповідальність за дотриманням вимог санітарного законодавства, не допускати проведення ремонтних робіт  під час навчального процесу.

2.Після ремонту навчальних приміщень, із застосуванням будь-яких фарб чи встановлення нових меблів, забезпечити заміри вмісту шкідливих речовин у повітрі закритих приміщень акредитованою лабораторією.

3.Встановлювати нові меблі та використовувати будівельні матеріали лише при наявності позитивних висновків державної санітарно-епідемічної експертизи .

 

        Будьте завжди здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь